Programma

Wat doe je op de Zomerschool?

shutterstock_387771142Er wordt veel met teksten gewerkt, uit boeken, kranten en tijdschriften. De lesweek is opgebouwd rondom een thema. Bijvoorbeeld het programma van groep 6 & 7 ‘Who owns the dead’. Van wie zijn de doden eigenlijk? Kunnen we mummies wel opgraven en tentoonstellen in musea? Mogen we mummies opgraven om te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek? Kinderen komen tijdens de zomerschoolweek veel te weten over een bepaald onderwerp. Niet alleen via teksten, maar bijvoorbeeld ook door een excursie naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Of door te praten met een echte archeoloog. Kinderen gaan op onderzoek, er wordt gedebatteerd en gepresenteerd en ze richten een museum in. Natuurlijk verschilt het programma per leerjaar.

Programma groep 1-2

Voor deze groep is een bijzonder programma samengesteld. Ouders en kinderen gaan samen een dagdeel per week naar de zomerschool. Ouders worden begeleid bij het voorlezen van uitdagende prentenboeken en digitale boeken. Onderzoek laat zien dat de woordenschat van kinderen enorm groeit als er (voor)gelezen wordt.

Programma groep 3

Het programma richt zich met name op het technisch lezen van de kinderen. Tijdens de zomervakantie daalt het leesniveau namelijk van veel kinderen. Dat gaat de zomerschool voorkomen. Sterker nog, het is gebleken dat de meeste kinderen zelfs vooruitgaan! Het thema van deze groep is Vos & Haas en de boze heks. De kinderen gaan vooral aan de slag met teksten uit de boeken van Vos & Haas. En in het bos van de dieren gebeuren vreemde dingen door de boze heks….

shutterstock_411075808

Programma groep 4 t/m 7

Begrijpend lezen staat centraal in deze groepen.  De sleutelfactor voor het succes op school. Er wordt aan verschillende thema’s gewerkt, namelijk:

De nietswetende allesweter‘. Zijn er mensen die alles weten? Of denken ze alles te weten?? Leerlingen gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen.

‘Van wie is de ruimte? Kunnen we later in de ruimte wonen?’ Ook hier gaan leerlingen op zoek naar vragen als: Wat is er nodig om in de ruimte te kunnen wonen? Kunnen we de toekomst voorspellen?

Who owns the dead?’  Mummies, een mysterieus verschijnsel. Wat kunnen we leren van de mummies en wat zegt dat over het verleden? Welke ethische antwoorden kunnen er worden gevonden?

Programma groep 8

Goed voorbereid naar de brugklas! Leer leren, leer perfect mindmappen, leer wat je talent is en hoe je dat kunt inzetten. Wil je weten hoe je moet plannen en organiseren? Alvast leerlingen van je nieuwe school leren kennen? Wegwijs worden in het schoolgebouw? Roosters leren lezen in Magister? Weten hoe je agenda eigenlijk werkt? Alvast een kijkje nemen in de boeken van de verschillende vakken? Alle deze elementen en nog veel meer komen voor in de speciale POVO Zomerschool.

Alle groepen 3 t/m 8 gaan een dag op excursie!! Een leerzaam en leuk museumbezoek per thema en per leerjaar.

Leerlingen van vorig jaar hebben genoten tijdens de zomerschool en wij ook!

Hier alvast een tipje van de sluier: