Achtergrond

Het ontstaan van de Zomerschool Utrecht

Alweer 5 jaar geleden vroeg de Gemeente Utrecht ons om een zomerschool met doorlopende leerlijn te ontwikkelen. Dit betekent dat de lesstof voor de leerjaren van groep 1 tot 8 zo is ingedeeld dat er geen overlap is in het programma en dat er geen gaten vallen voor de leerlingen. Ook sluit het aanbod van de Zomerschool Utrecht aan op het voortgezet onderwijs.

Taalstimulering
De Zomerschool richt zich met name op taalstimulering tijdens de vakantieperiode.

Voor groep 1 en 2 gaat het om vergroten van de woordenschat. Dit doen we op de Zomerschool door ouders hun kinderen te laten voorlezen.

Leerlingen uit groep 3 verbeteren de vaardigheid van het technisch lezen. Technisch lezen houdt in dat een kind letters omzet in klank. We beginnen met korte woorden zoals boom, roos en fiets.

De leerlingen uit groep 4 tot 8 worden beter in begrijpend lezen. Dit is de stap die volgt op technisch lezen. Begrijpend lezen legt de nadruk op het achterhalen van de betekenis van woorden. Ook de hele betekenis van zinnen en een hele tekst komt aan bod.

Ook bereiden de leerlingen van groep 8 zich tijdens de Zomerschool Utrecht voor op de overgang naar het voortgezet onderwijs.

Beter worden in taal
Taal is kortom voor alle kinderen één van de belangrijkste middelen om te kunnen leren. Is je kind goed in taal, dan vergroot dat het plezier in leren. Als je kind het leuk vindt om te leren, is het gemotiveerd om zijn best te doen en een leuke schooltijd te hebben. Uiteindelijk maakt je kind dan zijn potentieel waar.

De Zomerschool Utrecht biedt deze succesvolle doorlopende leerlijn voor taalontwikkeling nu voor het vijfde jaar op rij aan. Daarmee helpen we leerlingen om beter te worden in taal. Ook in 2019 gaan we weer van start. De zomer komt eraan! We hebben een jubileum! Wees welkom op de Zomerschool 2019!

Meld je hier aan.