Programma

Wat doe je op de Zomerschool?

shutterstock_387771142

Programma Zomerschool Utrecht
Stel je voor, het is maandag, een eindeloze zomervakantie voor de boeg. Het is misschien warm buiten en je trekt je favoriete schoenen (slippers?) aan en je loopt de stille straat op.

‘Wat ga jij nou doen?’, vraagt iemand aan je. ‘Ik ga naar school’, zeg jij en je ziet de verbazing op het gezicht van de vraagsteller.
Je lacht en loopt de school binnen. Zo, stap één is gezet, jij gaat stoer aan de slag!

Ja, en wat ga jij nou doen?

Jij gaat lekker lezen en dingen ontdekken over de ruimte of over mummies of misschien wel over robots. Je gaat op een toffe excursie en je ziet natuurlijk veel andere kinderen die net als jij, beter willen worden in lezen of het heerlijk vinden om een week lang een taalduik te maken.

Waar het in jouw zomerschool over gaat is afhankelijk van de groep waarin je zit, kijk maar hieronder:

Zomerschool voor Groep 1 en 2
Om met de ‘kleintjes’ te beginnen, natuurlijk mogen zij ook komen lezen! Het bijzondere voor groep 1 en 2 is dat ouders (of verzorgers) van harte welkom zijn. Samen (voor)lezen met kleine kinderen is niet alleen heel erg leuk, gezellig en fijn maar ook een van de beste manieren om de woordenschat te vergroten. Een echte schat dus, waar kinderen hun hele leven mee vooruit kunnen.
In deze week is er op vier dagen begeleiding voor de kinderen én hun ouders (of verzorgers). Er zijn prachtige prentenboeken en digitale boeken voor de kinderen en we lezen een dagdeel (2 uur) voor en met de kleinsten. Een van deze dagen is een uitje naar de bibliotheek.

Zomerschool voor Groep 3
Echt? Zit jij in groep 3? Dan kan je al lezen! Kom je naar onze zomerschool, dan kan je straks nóg meer woorden lezen. Hoe tof is dat? Er zijn spannende en leuke boeken die we gaan lezen. Ken je Vos en Haas? Ken je De Boze Heks? Dat zijn onze favoriete boeken tijdens de Zomerschool!

Schrik niet hoor, we gaan niet de hele dag lezen, dat is wel heel erg veel. Samen met andere kinderen ga je ook spelen, knutselen en op reis! Je gaat op excursie naar het bos van de dieren en ja, je kan je voorstellen, daar gebeuren vreemde dingen door de boze heks.
Kom jij helpen om de gekke dingen die de heks heeft gedaan weer goed te maken?

Zomerschool voor Groep 4
Hé, ben jij het leesbeest van de familie? Of zou je meer willen lezen zodat je veel te weten komt over van alles? Denk jij dat er mensen zijn die alles weten, zou dat kunnen? Je gaat op zoek naar antwoorden op allerlei vragen die je hebt. Samen met de andere kinderen uit je klas lees je over dino’s, ridders en draken of ontdek je wat de piraten deden. Misschien vinden jullie een schat! Natuurlijk ga op ontdekkingsreis (een toffe excursie)! Zie je het al voor je?
Kom meedoen!

Zomerschool voor Groep 5
Ik ken iemand die op de Planetenbaan woont. En mijn zus heeft een heel leuk huisje aan de Jupiterhof. Ja, dat is natuurlijk op aarde, gewoon in Nederland! Wat denk jij, zou je in de ruimte kunnen wonen? Wat zou daarvoor nodig zijn en van wie is de ruimte eigenlijk?
Hoe bijzonder zou het zijn als je bij je straat, huisnummer en de stad waar je woont, ook moet zeggen of je op aarde of op de maan woont. Of misschien op Mars! Wie zal het zeggen, jij misschien, als je de toekomst kan voorspellen?
Ben je nieuwsgierig en heb je zin om de mooiste boeken te lezen over sterren en planeten, kom de ruimte ontdekken op de Zomerschool. Natuurlijk ga je ook op reis langs sterren en planeten in deze week met een supertoffe excursie naar de Space Expo!

Zomerschool voor Groep 6
Heb jij wel eens verband gehad om je arm of been? Dat had je vast om te genezen van een val of een schaafwond. Dat is wel heel anders met het verband van mummies want mummies leven niet meer en kunnen niet genezen.
Hoewel, leven ze niet? Als je een boek van Dummie de Mummie leest dan lijkt het toch anders, het is een maf mysterie! Maar je gaat tijdens de Zomerschool niet alleen een boek lezen, want er is veel meer te lezen zoals tijdschriften, kranten, artikelen; zoveel schatten zijn er! En er is heel erg veel ontdekt doordat mummies opgegraven zijn.
Wat denk jij daarvan, mag dat zomaar, dode mensen opgraven, tentoonstellen en gebruiken voor de wetenschap? Who owns the dead? Dat is een (te) gekke vraag toch? Kom jij helpen om antwoorden te vinden?
Omdat de teletijdmachine volgeboekt is deze zomer, helaas!, gaan we niet tijdreizen naar het verleden maar wél op een gave excursie!
De Zomerschool voor Groep 6 is een diepe duik in het verleden waar je zeker weten fris weer uitkomt.

Zomerschool voor Groep 7
Mijn BFF is een BRFF, wat zeg je??? Mijn Best Friend Forever is een Best Robot Friend Forever 
Zou dat kunnen in de toekomst, zou jij dat willen? Als je het woord ‘robot’ hoort denk je misschien gelijk aan WALL-e, R2D2 of aan een Transformer. Er zijn al zoveel verschillende robots die ook heel veel worden gebruikt bijvoorbeeld bij operaties, in de bouw van auto’s of … We zijn benieuwd wat jij er al van weet! Natuurlijk kan je op de Zomerschool er nog veel meer over lezen en leren. Je gaat zelfs leren programmeren en ondertussen leren we je ook hoe je bijvoorbeeld een mindmap kan maken, hoe je kan plannen en hoe je goed kan debatteren. Ook ga je op excursie.
Je ziet, de Zomerschool voor Groep 7 is echt iets voor jou (nu niet stiekem je BRFF sturen, hé!).

Zomerschool voor Groep 8
Deze zomer… nog één week samen met andere leerlingen van groep 8 naar school. Waarom zou je dat willen? Ik weet het wel, het is gezellig en je kan je voorbereiden als een pro. Dat kan jij goed gebruiken want in september gaat het echt werk beginnen; je gaat naar het voortgezet onderwijs! Hoe goed is dat, ik kan je vertellen, dat is echt een giga-stap. Petje af voor jou (Chapeau! zeggen ze in Frankrijk).

Hoe word je een eerste-klas-topper op de middelbare? Wij gaan je daarbij helpen. We leren je op deze ontdekkingsreis hoe je kan plannen en organiseren om alle nieuwe vakken goed bij te houden. We gaan kijken wat jouw talent is maar ook hoe Magister werkt. Of hoe je de weg vindt naar en in je nieuwe school en hoe je een agenda goed indeelt. En jij gaat ontdekken wat jou motiveert om goed aan je schoolwerk bezig te zijn. Ook leer je hoe je een tekst aanpakt. Natuurlijk is er ook een leuke excursie.
Op deze manier bezit je de juiste ’tools’ om de stap te zetten naar de middelbare. Deze Zomerschool is in de laatste week van de vakantie. Kom je bij ons, dan hoef je je in de vakantieweken ervoor geen zorgen te maken over de overstap. We maken er een vliegende start van!

 

Leerlingen van de voorgaande edities van de Zomerschool Utrecht hebben genoten tijdens hun vakantie en wij ook!

Hier alvast een tipje van de sluier: